TAVİ Yöntemi – TAVİ Nedir?

Yazan: Prof. Dr. Şükrü Akyüz

İçindekiler

TAVİ yöntemi nedir?

Kalbin dört kapağından biri olan aort kapağın ameliyatsız yöntemle değiştirilmesidir. Bu yöntemde özetle, bacak damarında küçük bir giriş deliği açılır ve uzun ve esnek bir boru (kateter) yardımıyla yapay kapak kalbe gönderilir. “Ameliyatsız” ifadesinin kullanılma sebebi; kalp ameliyatının aksine TAVİ’de göğüs kafesinin kesilmemesi ve kalbin durdurulmamasıdır. Yani, kalp kapağı kalp çalışmaya devam ederken değiştirilir.

TAVİ ne demek?

TAVİ‘nin açılımı; “Transcatheter Aortic Valve Implantation” olup “aort kapağın kateter yardımıyla yerleştirilmesi” anlamına gelir. Bazı ülkelerde TAVR olarak bilinir ve “Transcatheter Aortic Valve Replacement” ifadesinin kısaltmasıdır.

TAVİ mi Ameliyatmı?

TAVİ yöntemi kimlere uygulanır?

TAVİ yöntemi (işlemi/operasyonu) kalbin aort kapağında ileri derecede darlık olan hastalara uygulanır. Kimin uygun olup olmayacağı pek çok faktöre bağlıdır: Hastanın genel sağlık durumu, ameliyat riski, kapağın anatomik özellikleri vs…TAVİ, açık kalp cerrahisine, yani kapağın kalp ameliyatı ile değiştirilmesine alternatif bir yöntemdir.

Aort kapak darlığı nedir?

Kalp, kanı pompalarken önce vücudumuzun en büyük damarına, yani aort damarına kanı gönderir. Aort kapak; kalp ile aort damarı arasındaki geçiş kapısıdır. Bu kapak düzgün açılmazsa vücuda yeterli kan gönderilemez. Bu da göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk veya bayılmaya neden olur. Yaşlılarda aort kapakta darlık olma olasılığı gençlerden çok daha fazladır. Bunun nedeni, yaşlandıkça kapağın kireçlenmesidir. 

TAVİ, deneysel bir yöntem midir?

Hayır, TAVİ deneysel bir tedavi yöntemi değildir. 2002’deki ilk kullanımından bu yana, 70’ten fazla ülkede 500.000’den fazla hastaya uygulanmış etkin bir tedavi yöntemidir.

TAVİ’nin faydaları nelerdir?

TAVİ sayesinde;

  • Kalp daha iyi çalışır.
  • Nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler geçer (ya da azalır).
  • Yaşam kalitesi artar.
  • Yaşam süresi uzar.
  • Ameliyata kıyasla TAVİ yöntemiyle; hasta daha çabuk iyileşir, daha az ağrı hisseder ve daha az stres yaşar. Göğüste bir kesi yapılmadığından yara izi de kalmaz. 

TAVİ’nin riskleri (komplikasyonları) nelerdir?

  • Aşağıdaki şekilde de görebileceğiniz üzere, aort kapak kalbin elektriksel ileti yoluna komşudur. Kapak yerleştirildiğinde kireçten dolayı zaten daha önceden az çok hasarlı olan elektrik yoluna baskı yapabilir ve böylece, ileti yolu kalbin normal hızda çalışmasını sağlayan elektrik uyarısını iletemeyebilir. Bu nedenle, TAVİ yapılan her 100 hastanın 10’una geçici ya da kalıcı kalp pili takılması gerekebilir.
tavi
  • Yapay kapak, kireçten dolayı pürüzlü bir yüzeye takıldığından kapak etrafından kan kaçağı gelişebilir [Tıbbi adı: Paravalvüler kaçak (PVL)]. Hafif kaçaklar sık görülürler; ama önem taşımazlar. Orta ya da ileri derecedeki kaçaklar ise önemlidir; tıpa ile kapatmak gerekebilir.
  • İşlemde görüntü alabilmeyi sağlayan boya (kontrast madde) böbreklere zarar verebilir; genellikle düzelir, bazen geçici çok nadiren de kalıcı diyaliz gerekebilir. 
  • Felç, kalp krizi, ciddi kanama ve ölüm gibi daha ciddi komplikasyonlar ise TAVİ’de her 100 hastanın 2’sinde görülür (Hepsinin görülme olasılıklarının toplamı %2). 
  • Her hasta farklı olduğundan belli riskler belli hastalarda daha yüksektir. Ama, klinik çalışmalardaki tüm hastaların istatistiği şöyledir: Kalıcı kalp pili takılması ve kapak etrafından kan kaçağı gelişme riski kalp ameliyatına kıyasla TAVİ’de daha sık görülürken; felç, kalp krizi, ciddi kanama ve ölüm ise TAVİ’ye kıyasla ameliyatta daha sık görülür (Bkz. Sayfanın sonundaki “Bilimsel referanslar). Bizim tecrübelerimiz de bu verilerle uyumludur.

Bu riskler beni endişelendirdi, ne yapmalıyım?

Endişelenmekte haklı olabilirsiniz, ama unutmayın: Bu komplikasyonlar çok nadir gelişir. Önemli olan TAVİ işleminin gerçekten gerekli olup olmadığıdır. Eğer güncel bilimsel verilere ve kılavuzlara uygun bir şekilde TAVİ kararı verilmişse bu işlemden kaçınmak, kendinizi ölüm riskine daha fazla maruz bıraktığınız anlamına gelir. Şöyle ki; TAVİ veya ameliyat ile kapak yenilenmezse her iki hastadan biri iki yıl içinde hayatını kaybeder.

TAVİ işlemini yaptırmasam ilaçla idare edemez miyim?

Hayır. İleri derecedeki aort kapak darlığının tek tedavisi kapağın yenilenmesidir. İlaçlar sadece belli bir süreliğine nefes darlığı gibi belirtileri gidermeye yardımcı olurlar; ama ana sorun giderek kötüleşmeye devam eder. 

TAVİ Yöntemi - TAVİ Nedir?

TAVİ işleminden önce hangi tetkikler, hangi amaçla yapılır?

Kan tahlili: Kansızlık, böbrek yetersizliği, karaciğer yetersizliği ve enfeksiyon gibi sorunların var olup olmadığının kontrolü için.

EKG: Kalpte ritim bozukluğu olup olmadığının anlaşılması için.

EKO (Kalp ultrasonu): Kalbin pompa gücünün belirlenmesi ve aort kapakta darlık olduğunun doğrulanması için.

Bilgisayarlı tomografi: Herkesin kapak büyüklüğü farklı olduğundan, hangi boyutta yapay kapak seçilmesi gerektiğinin ve bacak damarlarının işlem için yeterli çapta olup olmadığının belirlenmesi için.

Anjiyo: Kalp damarlarında darlık olup olmadığının anlaşılması için (Darlık varsa önce damarların stentle açılması gerekebilir).

TAVİ işlemi nasıl yapılır?

Yapay kapak, kateterin uç kısmındadır; sıkıştırılmış haldedir.

  • Bacak damarı yoluyla TAVİ: En sık kullanılan ve en güvenli giriş yoludur. Aşağıda bahsi geçen diğer giriş yolları, sadece bacak damarı kullanılamadığı durumlarda tercih edilir.
  • Kol damarı yoluyla TAVİ: Kol atardamarı (omuz hizasında) kullanılır. Sıklıkla, bir damar cerrahı yardımıyla kesi yapılır. Kardiyologlar tarafından özel teknikler kullanılarak, yani kesi yapmadan da yapılabilir.
  • Direkt göğüsten TAVİ: Göğsün sol yanından direkt kalp içine kateter gönderilir. Komplikasyon riski yüksek olduğundan nadiren uygulanır. Sıklıkla, cerrah tarafından kesi yapılır. 
  • Direkt aortik TAVİ: Sadece cerrahlar uygular. Göğüs kafesi kısmen veya tamamen açılır ve kateter aort içinden kalbe direkt gönderilir. Kalbin durdurulmasına gerek olmasa da yarı-ameliyat sayılır. Nadiren uygulanır.

Anestezi doktoru işlem boyunca hastanın hayati fonksiyonlarını; yani tansiyonunu, kalp hızını, solunum sayısını ve kalitesini sürekli takip eder. Hastanın ağrı hissetmemesini sağlar ve uyku halinin devam edip etmediğini kontrol eder. Böylece, işlemi yapan biz girişimsel kardiyologlar da kendi işimize, yani kapağı yerleştirmenin detaylarına daha iyi odaklanmış oluruz.

İşlemi yapabilmek için X-ışınları ile görüntü almak zorundayız. Bu sayede, aort ve kalp içinde hangi manevraların yapılması gerektiğine karar veririz. Kateteri, kalbe göndeririz ve eski, bozulmuş kapak hizasında yapay kapağın takılacağı yeri ayarlarız. Kateterin dış kısmına bağlı olan bir mekanik bir kumanda sayesinde yapay kapağı kateterin ucundan çıkarırız. Kapağı, yeri iyiyse bırakırız. Kapak yerleştirilir yerleştirilmez çalışmaya başlar. İşlem boyunca kalp çalışmaya devam eder, ameliyatın aksine kalbin durdurulmasına gerek yoktur. Dolayısıyla, kalp-akciğer pompası kullanılmaz.

İşlemde görüntü alabilmek için boya maddesi de kullanmak zorundayız. Bu nedenle, genellikle diğer kasıktan da küçük bir giriş yeri sayesinde kalbe, ince, başka bir görüntüleme kateteri göndeririz. Bazen, diğer kasığı değil de el bileği damarını bu amaçla kullanırız. Bu yüzden, hasta uyandığında sadece TAVİ yapılan taraftaki kasıkta değil, diğer kasıkta ya da el bileğinde de bandaj görecektir.

TAVİ, kalp çalışmaya devam ederken yapıldığından, kapağı yerleştirme aşamasında kanın itici gücüyle kalp, yapay kapağı yerinden atmak ister. Bu nedenle, kalbi geçici olarak güçsüz bırakmak adına birkaç saniyeliğine geçici kalp pili uyarılarıyla kalbin hızını artırırız (~180 vuru/dakika). Bu nedenle, çoğu doktor kasık veya boyun toplardamarına da bir giriş yeri açar. Dolayısıyla, hasta uyandığında buralarda da bandaj görebilir. Hatta nadiren, komplikasyon nedeniyle kalıcı kalp pili takma olasılığının yüksek olduğu düşünülüyorsa kasıkta veya boyunda kalp pili kablosuyla beraber uyanacaktır. Ben de dahil bazı hekimler ise bu tekniği tercih etmiyoruz. Yani, ilave bir giriş yeri açıp pil kablosu üzerinden elektrik uyarısı vermek yerine, yapay kapağı taşıyan uzun tel üzerinden doğrudan pil uyarısı veriyoruz. Bu yeni teknik hem işlem süresini hem komplikasyon olasılığını hem de maliyeti azaltmaktadır.

Çoğu durumda işlem bitince, hasta, işlemin yapıldığı odada (kateter laboratuvarı ya da hibrit oda) uyandırılır. Genel anestezi uygulanmışsa ağzındaki solunum tüpü ve eğer uygulanmışsa geçici kalp pili kablosu da genellikle işlem odasında çıkarılırlar. Bazı durumlarda bu işlemler hasta koroner yoğun bakım ünitesine alındıktan sonra yapılır.

İşlemi yapmamızı sağlayan kasıktaki giriş yeri kalem kalınlığındadır. Burayı hemen her zaman özel dikiş atma cihazları ile ameliyata gerek duymadan kapatırız. Kasık damarının çok kireçli olması gibi bazı durumlarda bu yöntem başarılı olmaz ve giriş yerini cerrahi olarak kapatmak gerekebilir.

TAVİ işlemi ne kadar sürer?

Ortalama 1,5 saat. Her hastanın özelliği farklı olduğundan klinik ya da anatomik nedenlerle bu süre daha kısa ya da daha uzun olabilir.

TAVİ işlemi sırasında ağrı olur mu?

Hayır. İşlem ya genel anestezi ya da sedasyon altında yapılır. Her ikisinde de hasta uyutulur ve hastanın işlem boyunca ağrı hissetmesini engelleyen ilaçlar verilir. İkisi arasındaki fark şu: Genel anestezide hastanın solunum yoluna tüp takılır, yani hasta entübe edilir ve havayı hastaya solunum cihazı verir. Sedasyonda ise solunum tüpü takılmaz, hasta solunum cihazına bağlanmaz, hasta solunumunu kendi yapar. Mümkün olduğunca sedasyon tercih edilir. Çünkü, sedasyon ile işlem süresi daha kısa ve risk de daha azdır. Ancak, bazı tıbbi durumlarda mecburen hasta entübe edilir.

TAVİ işleminden sonra ağrı olur mu?

Hasta uyandığında takılmış olan kateterlere bağlı hafif bir ağrı hissedebilir. Bu durumda, ağrı kesici ilaçlar ile ağrı giderilir.

TAVİ’de kullanılan yapay kapak neyden yapılır?

Yeni yapay kapak biyolojiktir. Yani, sığır ya da domuz kalbini saran dış zardan yapılır. Bu yapıları destekleyen taşıyıcı bir metal tel iskele de vardır. Metaller; kobalt-krom veya nikel-titanyum alaşımıdır. Bu metaller paslanmaz.

Prof. Dr. Şükrü Akyüz, TAVİ yöntemini uygularken.
Prof. Dr. Şükrü Akyüz, TAVİ yöntemini uygularken.

Yeni kalp kapağının ömrü kaç yıldır?

Çoğu hastada (%90) yeni takılan kapağın 10 yıl boyunca bozulmadan çalıştığı son bilimsel verilerle gösterilmiştir. Elimizde henüz daha uzun süreli veri bulunmamaktadır. Ama, TAVI’de takılan kapakların ameliyatla takılan biyolojik kapaklarla aynı materyallerden ve aynı firmalar tarafından üretildiği düşünülürse onlara benzer bir ömürleri olacağı varsayılabilir. Aslında kapağın ömrünü belirleyen pek çok faktör vardır ve bunlar her hasta için farklı etki gösterebilir. Örneğin, böbrek yetersizliği gibi ilave bir hastalığın olması kapak ömrünü kısaltır. Hasta ne kadar gençse kapak ömrü de o kadar kısa olur. Çünkü, gençlerde kalbin daha güçlü olması ve kapaktan geçen kanın daha hızlı olması nedeniyle kapaklar daha çok baskıya maruz kalırlar ve bu nedenle daha erken erken bozulurlar.

Daha önceden TAVİ yapılmış bir hastaya tekrar TAVİ yapılabilir mi?

TAVİ ile takılan kapak zamanla bozulsa bile genellikle tekrar TAVİ yapılabilir (TAVI-in-TAVI).

Daha önceden aort kapağı ameliyatla değiştirilmiş olan bir hastaya TAVİ yapılabilir mi?

Eğer, eski yapay kapak biyolojikse genellikle TAVİ yapılabilir (TAVI-in-valve). Ama, eski yapay kapak mekanikse yapılamaz.

Yapay kapak vücutta hissedilir mi? Ses çıkarır mı?

Hayır, hissedilmez. Ameliyatla takılan mekanik kapakların aksine dışarıdan duyulan ses de çıkarmaz.

Takılan kalp kapağı yerinden oynar mı?

Hayır. Yerinden sonradan oynamış olduğu anlaşılan vakalar literatürde bildirilmiş olsa da bu çok nadir bir durumdur. Hatta, birkaç ay içinde kapak halkası dokular tarafından kaplandıkça kapağın yerinden oynaması mümkün değildir.

En iyi TAVİ kapağı hangisidir?

Balonla açılan kapaklar ile kendiliğinden açılan kapaklar arasında önemli bir kalite farkı yoktur. Tüm kapaklar yüksek teknoloji ile üretilirler. Çoğu hastada herhangi bir marka kapak kullanılabilir. Ancak, bazen belli bir hasta için belli bir markayı tercih etmek daha uygunken, başka bir hasta için diğer bir markayı tercih etmek daha uygun olabilir. Bu, kapak kalitesinden ziyade işleme dair teknik bir konudur.

En iyi TAVI kapağı hangisi?
A. Evolut R (Medtronic), B. Portico (Abbott), C. Acurate Neo (Boston Scientific), D. Sapien 3 (Edwards Lifesciences)

TAVİ işlemi için ne zaman hastaneye gelmeliyim?

Çoğu hasta hastaneye TAVİ’nin yapılacağı günün sabahı gelirken bazı hastalarda bir gün önceden yatış ve hazırlık gerekebilir. Bu, hastane protokolü ve doktorunuzun tercihine göre değişir.

Hastanede kaç gün yatacağım? (Ne zaman taburcu olacağım?)

Çoğu hasta TAVİ sonrası ertesi gün taburcu edilir. Ama, bazı hastalarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Bu süre; hastanın genel sağlık durumuna, komplikasyon olup olmamasına ve kişisel faktörlere (örneğin, iyileşme hızına) bağlıdır. Amacımız sizi evinize en kısa sürede ve güvenli bir şekilde göndermektir. Çünkü, hastanede gereksiz yere uzatılan yatışlar hem enfeksiyon riskini artırır hem de iyileşme sürecini yavaşlatır.

TAVİ işleminden sonra hastanedeki süreç nasıl olacak?

TAVİ’den hemen sonra takip amacıyla koroner yoğun bakım ünitesine alınacaksınız.

  • Hemşiremiz uyanıp uyanmadığınızı ve kendi kendinize nefes alıp almadığınızı kontrol edecek. Eğer genel anestezi kullanılmışsa ve ağzınızdaki solunum tüpü işlem salonunda çıkarılmamışsa burada çıkarılacak.
  • Hemşiremiz ağrınız olup olmadığını ve iyi hissedip hissetmediğinizi düzenli olarak kontrol edecek.
  • Kasıktaki damar giriş yeriniz sorun var mı diye ara ara kontrol edilecek. Damar giriş yerinden kanama olmaması için ilk 4 saat ayağınızı düz tutmanız istenecek. 
  • Tam anlamıyla uyanmış olduğunuzda su içebilecek ve sonrasında yemek yiyebileceksiniz.
  • Hemşiremiz, zamanı gelince yavaş yavaş ayağa kalkmanız için size yardım edecek.
  • Kontroller sonucu hiçbir sorun yoksa artık servis odasına alınacaksınız.

Kasık giriş yerinde ne olursa doktoruma haber vermeliyim?

  • Kanama (Bu durumda basitçe parmakla kanayan yere basmalı ve 112’yi aramalısınız)
  • Giderek büyüyen şişlik (Fındık büyüklüğünü geçmeyen ve büyümeyen şişlik ise normaldir)
  • Giderek artan kızarıklık (Hafif kızarıklık, şişlik, morarma veya hassasiyet olması ise normaldir)
  • İltihaplı akıntı (Ara ara az miktarda şeffaf akıntı ise normaldir)
  • Aşırı ağrı
  • Bacakta giderek artan uyuşukluk
  • Ateş

TAVİ sonrası fiziksel aktivitelere ne zaman başlayabilirim?

TAVİ işlemi öncesi fiziksel hareketler esnasında, hatta basit bir yürüyüşte bile oldukça zorlanmış olabilirsiniz. Bu kendinizi kısıtlamanıza ve kondisyonunuzun düşmesine yol açmış olabilir. Bu nedenle, TAVİ sonrası ilk aktivitelere kademeli olarak geçiş yapmalısınız. Zamanla, gücünüz artacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çoğu hasta bir ay içinde giderek daha iyi hissettiğini ifade eder. Yürüyüş iyileşme sürecinde çok önemlidir. İlk hafta ev içinde, bahçede veya yakındaki parklarda kısa yürüyüşler yapın. Sonra, her gün, giderek yürüyüş sürenizi artırın. İlk kontrol muayenenize gelene kadar ağır kaldırmayın, ağır işler yapmayın ve yüzmeyin. İlk kontrol muayenesi genellikle 1 ay sonradır.

TAVİ sonrası ne zaman işe dönebilirim, uçağa binebilirim, cinsel ilişkiye girebilirim?

Bu sürelerin kararı; yaşınıza, genel sağlık durumunuza, işinize ve işlemin sonucuna göre çok değişkenlik gösterir. Öneriler kişiye kişiye değişir.

TAVİ sonrası kan sulandırıcı ilaç kullanacak mıyım?

Yapay kalp kapağında pıhtı oluşmaması için kan sulandırıcı ilaç kullanılması zorunludur. Çoğu hasta için sadece düşük doz Aspirin (Coraspin veya Ecopirin) yeterli olur. Bazı hastalara ise daha farklı bir kan sulandırıcı ilaç verilmesi gerekir.

Kalp kapağıma nasıl iyi bakabilirim?

Yapay kapağınızın sağlıklı kalması için kan sulandırıcı ilacınızı aksatmadan kullanmalısınız. Ayrıca, kapağın mikrop kapmaması da çok önemlidir. Vücudunuzun başka bir yerinde, özellikle ağız içinde ve dişlerde enfeksiyon varsa buradan kana mikrop geçebilir ve sonra kapağa tutunabilir. O yüzden, bu tarz durumlarda antibiyotik tedavisi almak çok önemlidir. Eğer başka bir nedenle ameliyat olacaksanız veya diş ile ilgili tedavi alacaksanız yapay kalp kapağınızın olduğunu mutlaka doktorunuza söylemelisiniz. Böylece doktor önleyici antibiyotik tedavisini başlayabilir.

TAVİ'den sonra emar (MRI) çektirebilecek miyim?

TAVİ sonrasında herhangi bir zamanda başka tıbbi nedenlerle (örneğin; bel fıtığı) ilgili branşın doktoru MRI çektirmenizi gerekli görebilir. MRI, manyetik alan yayan bir cihaz olduğundan metal yapıları mıknatıs gibi çeker. Bu da yapay kalp kapağı olan hastalarda ve çekimi yapan teknisyenlerde endişeye neden olur. Aslında, bu kapaklar TAVİ işleminin yapıldığı ilk günde bile MRI çekilmesinden etkilenmez. Çünkü, yapay kapağın fonksiyonel bölümü biyolojik yapıdadır. Biyolojik kısımları tutan telden örme ince metal iskele ise kobalt-krom ya da nikel-titanyum alaşımı olup manyetik alandan kayda değecek kadar etkilenmez. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aşırı yüksek manyetik alanla çekim yapmamaktır (≤3 Tesla olmalı ve bazı sayısal parametreler aşılmamalı). Zaten, günlük pratikte 3 Tesla’dan yüksek çekim yapmak son derece nadirdir.

TAVİ mi, ameliyat mı? Bilimsel verileri özetler misiniz?

TAVİ’nin etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu çalışmaların hepsi en kaliteli bilimsel dergilerden biri olan New England Journal of Medicine’da (NEJM) yayınlanmıştır [2022 Etki faktörü (Impact factor)= 176)].

  • İlk önce (2011-2014), kalp ameliyatını kaldıramayacak kadar yüksek riskli hastalarda TAVİ’nin başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Sonuç; TAVİ = Cerrahi.1,2
  • Sonra (2016-2017), cerrahi riski orta derecede olan hastalarda TAVİ’nin başarısı kanıtlanmıştır. Sonuç; TAVİ = Cerrahi.3,4
  • Daha sonra (2019), TAVİ’nin cerrahi riski düşük olan hastalarda bile başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Sonuç; TAVİ = Cerrahi.5-7

Özetle; ACC/AHA (Amerika) ve ESC (Avrupa) Kalp Kapağı Hastalıkları Kılavuzları’na göre, hastada aşağıdakilerden herhangi biri varsa hastanın yaşına bakılmaksızın kalp ameliyatından ziyade TAVİ yapılması önerilir:8,9

  • Ameliyat için çok yüksek riskli, yani ameliyattan sağ çıkma olasılığının az olduğu tahmin edilen hastalar (Bunun için risk hesaplama yöntemleri kullanılır)
  • Beyin, akciğer ve böbrek gibi diğer hayati organlarında da ciddi sorunu olan hastalar
  • Çok düşkün, bakıma muhtaç hastalar
  • Ameliyat için teknik açıdan sorunlu hastalar (Örneğin, aort damarı kesi yapılamayacak kadar kireçli olanlar)

Hastada bu sayılan durumlardan hiçbiri yoksa o zaman karar hastanın yaşına göre verilir. Yaş ile ilgili sınırlar hakkında Amerika ve Avrupa bakış açıları farklıdır, yani bu kısım biraz tartışmalıdır. Şöyle ki;

ACC/AHA (Amerika) Kalp Kapağı Hastalıkları Kılavuzu‘na göre: 

  • 65 yaş altında ameliyat tercih edilir (65 yaşından genç hastalara yapılan TAVİ’nin uzun dönem sonuçlarına dair elimizde henüz yeterli bilimsel veri bulunmadığı için).
  • 65-80 yaş arasında TAVİ de ameliyat da tercih edilebilir.
  • 80 yaş üstünde TAVİ tercih edilir.

ESC (Avrupa) Kalp Kapağı Hastalıkları Kılavuzu‘na göre:

  • 75 yaş altında ameliyat tercih edilir.
  • 75 yaş üstünde TAVİ tercih edilir.

“Ameliyat mı daha iyi, TAVİ mi?” sorusuna cevap olması için özetlediğim bu bilgiler genel bir fikir verme amacı taşımaktadır. Yani, her hastanın özelliği farklı olduğundan bazen bu yaklaşımın dışına çıkmak gerekebilir. Bu noktada, kardiyolog ve kalp cerrahının iş birliği içinde olması en doğru kararın verilmesini sağlar.

Hasta ve yakınlarına öneri: Bu tür ciddi kararlarda her zaman ikinci bir görüş almanızı öneririm.

Not: Prof. Dr. Şükrü Akyüz, girişimsel kardiyologdur. Uzmanlık alanı, kalp hastalıklarının ameliyatsız yöntemler ile tedavisidir.

Bilimsel referanslar

  1. Smith CR, Leon MB, Mack MJ, et al. Transcatheter versus surgical aortic-valve replacement in high-risk patients. N Engl J Med. 2011;364:2187-2198.

  2. Adams DH, Popma JJ, Reardon MJ, et al. Transcatheter aortic-valve replacement with a self-expanding prosthesis. N Engl J Med. 2014;370:1790-1798. (A trial in high-risk patients)
  3. Leon MB, Smith CR, Mack MJ, et al. Transcatheter or surgical aortic-valve replacement in intermediate-risk patients. N Engl J Med. 2016;374:1609-1620.
  4. Reardon MJ, Van Mieghem NM, Popma JJ, et al. Surgical or transcatheter aortic-valve replacement in intermediate-risk patients. N Engl J Med. 2017;376:1321-1331.
  5. Mack MJ, Leon MB, Thourani VH, et al. Transcatheter aortic-valve replacement with a balloon-expandable valve in low-risk patients. N Engl J Med. 2019;380(18):1695-1705.
  6. Popma JJ, Deeb GM, Yakubov SJ, et al. Transcatheter aortic-valve replacement with a self-expanding valve in low-risk patients. N Engl J Med. 2019;380(18):1706-1715.
  7. Mack MJ, Leon MB, Thourani VH, et al; PARTNER 3 Investigators. Transcatheter aortic-valve replacement in low-Risk patients at five years. N Engl J Med. 2023 Nov 23;389(21):1949-1960.
  8. Otto CM, Nishimura RA, Bonow RO, et al. 2020 ACC/AHA Guideline for the management of patients with valvular heart disease: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Joint Committee on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2021 Feb 2;77(4):e25-e197.
  9. Vahanian A, Beyersdorf F, Praz F, et al. ESC/EACTS Scientific Document Group. 2021 ESC/EACTS Guidelines for the management of valvular heart disease. Eur Heart J. 2022;43(7):561-632.