Kalp Zarında Biriken Sıvının Ameliyatsız Boşaltılması (Perikardiyosentez ve Balon Perikardiyotomi)
Kalp zarında biriken sıvı çok fazlaysa veya kalbe bası yapıyorsa hayati risk teşkil eder. Bu durumda sıvının boşaltılması gerekir. Bu, tercihen ameliyatsız yöntemle iğne ile girilerek yapılır.
Peki, bu işlemi nasıl yapılır, özetleyelim: Önce, kalp ultrasonu, yani EKO’nun gösterdiği görüntüler sayesinde sıvının en rahat boşaltılabileceği yeri tespit ederiz. Hastanın ağrı hissetmemesi için bu bölgeyi uyuşturduktan sonra bir iğneyi göğüs duvarından kalbe doğru ilerletiriz. Kalp zarında biriken sıvıya denk geldiğimizde iğneyi çıkarıp onun yerine ince bir plastik boru, yani kateter yerleştiririz. Bu kateterle sıvıyı çekerek boşaltırız. Sıvı birikiminin devam edebilme olasılığı nedeniyle kateter kalp zarları arasında birkaç gün daha kalır. Sıvının hiç gelmediğini gördüğümüz gün kateteri çıkarırız.
Çoğu hastada sıvı bir daha tekrar birikmez. Ama, bazı hastalarda birkaç hafta ya da birkaç ay sonra sıvı tekrar birikir. Bu durumda, kalp zarında birkaç cm’lik daha büyük bir delik, yani pencere açmak gerekir. Bu, biriken sıvının içeride göğüs boşluğuna kolayca akıp oradan da vücut tarafından emilip atılmasını sağlar. Bu pencere ya ciltte bir kesi ile cerrahi olarak açılır ya da alternatif olarak ameliyatsız yöntemle açılır. Ameliyatsız yöntemde kesi değil küçük bir giriş deliği içinden genellikle iki tane balon şişmemiş vaziyette iken kalp zarına gönderilir ve kalp zarı hizasında ayarlanır. Balonlar şişirilince kalp zarı yırtılır ve oluşan açıklık pencere görevi görür. Bu yöntemde genel anesteziye gerek yoktur. Ciltte ameliyatta olduğu gibi nispeten daha büyük bir yara izi de kalmaz.