Kalp Spazmı (Vazospastik Anjina)

Videoyu oynat

Kalp Spazmı (Vazospastik Anjina)

Kalp Spazmı

Kalp Spazmı nedir? Bazı insanlarda kalbi besleyen damarlarda aniden büzülme olur. Bu nedenle darlık gelişir. Bu darlık kan akımını engeller ve darlık sonrası kalp dokusu yeterli oksijene ulaşamaz. Sonuçta, göğüste aniden ağrı meydana gelir. Bu soruna kalp spazmı diyoruz.

Damarlar normalde kan akımının artışı için ihtiyaç halinde genişleyebilme; ihtiyaç bitince de eski haline geri gelebilme özelliğine sahipler. Yani dinamik yapılardır. Bunu sağlayan, damar duvarlarını meydana getiren kas hücreleridir. Bunlar uzayıp kısalarak damar çapının değişebilmesini sağlarlar. Ama, bazı insanlarda bu hücrelere bağlanan uyarıcı kimyasal aktif maddeler nedeniyle bu hücreler gereksiz yere kasılır ve damarda büzülme meydana gelir. Bu bazen stres, bazen kaygı hali bazen de uyarıcı ilaç almak gibi tetikleyici bir unsur nedeniyle olurken, bazen de özellikle sabah erken saatlerde olmak üzere kendiliğinden olur. Kalp Spazmı nedir?

Kalp krizinde olduğu gibi hasta göğüs ağrısıyla acile başvurur.

Tanıda EKG oldukça önemlidir.

Hastanın göğüs ağrısı varken EKG’sinde damar darlığı bulguları saptanırken, göğüs ağrısı kendiliğinden veya ilaçla geçince EKG’nin de normale döndüğü görülür.

Ancak, yine de acil anjiyo ile klasik kalp krizinin söz konusu olmadığının kanıtlanması gerekir. Kalp krizinde sorun damarın pıhtıyla tıkanmasıyken kalp spazmında sorun damarda büzülmedir.

Kalp spazmında da anjiyoda damarda darlık saptanır. Ama, bu darlık damara verilen damar genişletici ilaçla hemen geçer, yani damar genişler. Damar duvarında yağ birikmesine bağlı gelişen darlıklar ise bu ilaçlarla genişlemezler. Bu fark ile kalp spazmı, daha doğru bir ifadeyle damar spazmı tanısı kesinleşir.

Tedavide şunlar oldukça önemlidir: Tetikleyici olduğu bilinen sigara ve alkolün bırakılması, kilo ve kan şekerinin kontrolü, stres yönetimi -ki bu bazen kaygı giderici ilaçların kullanımını gerektirebilir-, aşırı kahve veya demli çay gibi uyarıcı maddelerden kaçınmak ve bazı ilaçları kullanmak.

Çoğu hastada ömür boyu damar genişletici ilaç tedavisi gerekir. Bu ilaçlar, kimyasal aktif maddelerin bağlanacağı yerlere, yani hücre reseptörlerine bağlanıp buraları kapatırlar. Böylece, bu aktif maddeler bağlanacak yer bulamazlar, dolayısıyla da damarı büzemezler. Kalp Spazmı nedir?