Kalp Krizi Tedavisi

Videoyu oynat

Vakalarımızdan Bir Örnek:

Videoyu oynat

Kalp krizi tedavisi

Kalp krizinde tedavi, en kısa zamanda damarı açıp kan akımını sağlamak ve dolayısıyla kalp dokusunda kalıcı hasar oluşmadan oksijeni ulaştırmaktır. Bu nedenle, acil anjiyo gerekir. Anjiyoda, pıhtıyla tıkanmış damar saptanır, genellikle balon şişirilip pıhtı parçalanır ve sonra stent takılır. Stent, damarın açık kalmasını sağlayan telden örme ince bir borudur; bir çeşit iskeledir. Ancak, her zaman stent takılamaz veya başarılı olamaz. Bu durumda, acil bypass ameliyatı gerekebilir. 

Kalp krizinde ne kadar geç kalınırsa hasar da o kadar fazla olur. Acil anjiyo olanağı bulunmayan yerleşim yerlerinde, hasta sevk edilene kadar kalpte hasar gelişmemesi adına damardan güçlü pıhtı eritici ilaçlar verilerek damar açılmaya çalışılır. Sonuçta ana tedavi olan stent için hasta zaman kazanmış olur.

Hasta taburcu olduktan sonra hayatında artık şunlara özellikle dikkat etmelidir: Fiziksel hareket, kilo kontrolü, sigaranın bırakılması, sağlıklı beslenme, tansiyon – kan şekeri ve kolesterolün kontrolü. İlaveten ömür boyu bazı ilaçları da kullanmak gerekir. Bu ilaçlar genel olarak, damarların tekrar daralma veya tıkanma riskini azaltırlar.