Düzensiz Ritim [Atriyal Fibrilasyon (AF)]

Videoyu oynat

Düzensiz Ritim [Atriyal Fibrilasyon (AF)]

Atriyal fibrilasyon (AF), tedavi gerektiren ritim bozukluklarının en sık görülen türüdür. AF’de sıklıkla sol kulakçıktan köken alan anormal uyarılar nedeniyle kulakçıklar kasılamazlar; sadece titreşirler. Bu da çarpıntı, nefes darlığı veya çabuk yorulmaya neden olabilir.

AF’nin birçok nedeni olabilir. En bilinen risk faktörleri şunlardır: Kalp damarı darlığı, şeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon, obezite, ileri yaş, uyku apne sendromu, genetik yatkınlık ve ağır spor yapmak.

AF’de kulakçıklar kasılmadığı için sol kulakçıktaki kesede kanın hareketi azalır. Hareketsiz bir yerdeki kan da pıhtılaşmaya eğilimlidir. Bir gün bu pıhtı yerinden kopup damarlar yoluyla beyne gidebilir ve felce neden olabilir. Dünyadaki her dört felçli hastadan birinin nedeni AF’dir.

AF, ayrıca kalbin pompalama gücünü azaltabilir, yani kalp yetersizliğine neden olabilir. Kalp artık vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli oksijeni sağlayamadığından çabuk yorulma, nefes darlığı ve akciğer ödemi gelişebilir. Bu nedenle bu ritmi kontrol altında tutmak son derece önemlidir.